Bahan-Bahan 150 gm mi kuning 100 gm daging ayam 100 gm udang 100 gm sotong 100 gm bunga kobis 1 biji tomato (dibelah) 1 biji bawang besar (dihiris) 2 batang serai (diketuk) 8 biji cili padi (diketuk) 1 ulas bawang putih (diketuk) 1 sudu besar pes tomyam 2 helai daun limau purut 1 biji limau nipis (ambil jus) Air & garam secukupnya Minyak masak Cara: Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang putih hingga garing. Masukkan air, daging, serai & cili padi. Masak hingga daging lembut. Kemudian masukkan udang, sotong, kobis bunga, tomato, bawang besar & pes tomyam. Apabila mendidih, masukkan daun limau purut, garam & air limau nipis. Akhir sekali, masukkan mi & masak selama 3 minit. |
TOMYAM KUNG (UDANG)
Resepi tomyam ni saya tengok org siam buat sendiri.... mmg sedap... sejibik mcm yg kedai siam nyer... Bahan2 Stok ayam serai sedikit lengkuas (jgn banyak tau nnt tak sedap tp bila letak sikit lagi kick) daun limau purut tomato bawang besar belah 4 cili padi pes cili siam/ tomyam siam (ada kat pasaraya cam tesco, mmg org siam pun pakai ni) jus limau nipis udang cendawan straw (kalau takde, cendawan oyster tu pun bole) Daun ketumbar Sos ikan Cara2 1. Didihkan stok ayam. Pastu masukkan serai dgn lengkuas. 2. Pastu masukkan daun limau purut (pelikkan sbb kita org mesia bubuh ni last, tp org siam tu kata buat camni lg sedap). Pastu masukkan bawang dgn tomato. 3. Didih sikit masukkan pes siam tadi... 4. Dah mendidih masukkan udang, cendawan, cili padi, sos ikan (secukup rasa, kalu makan masin masukkan lah garam sikit sbb sos ikan tu masin), pastu masukkan jus limau nipis secukup nya. Biler nak tutup api masukkan daun ketumbar. Mmg sedap. Petua: serai tu byk sikit supaya kick. nak masukkan ayam, sotong pun bole... hehehehehehe... cubalah kalau rajin (palig sedap guna udang galah. |
TOM YAM CAMPUR
Bahan:-
2 mangkuk lauk air rebusan tulang ayam
2 cawan campuran udang,isi ayam dan sotong,kalau nak lauk lebih,boleh tambah
1 batang celery dihiris
6 biji tomato thai [warnanya merah dan bujur]
4 batang serai diketuk
cili padi thai [ikut suka - nak pedas,letak lebih]
2 helai daun limau purut
kicap sotong,gula pasir dan perahan limau nipis ikut rasa
Cara:-
1. Masukkan air rebusan serta udang,sotong,isi ayam dan biar hingga separuh masak
2. Masukkan serai dan tomato yang telah dihiris.Tekan tekan tomato biar hancur.
3. Bila dah masak,masukkan celery dan daun limau purut.Padamkan api.
4. Dalam mangkuk hidangan masukkan gula,kicap sotong dan perahan limau nipis.Masukkan tomyam yang sudah siap tadi.Adjust rasa.Boleh dihidangkan.
Nota: Resepi ni saya belajar dari 'Be He',tukang masak siam yang berasal dari Narathiwat.Tomyam dia memang power.Petuanya gula,kicap sotong dan air limau jgn sesekali dimasukkan dalam tomyam atas api.
No comments:
Post a Comment