Friday 9 September 2011

Aneka Resepi Soto Makasar

Resepi Soto Makasar Sandakan (huhuhu sedap ni)


Bahan2:
  1. 1kg Daging
  2. 1kg Perut Lembu
  3. 1 kg Hati paru lembu
  4. 1kg kacang tanah (Goreng tanpa minyak, blend)
  5. Rempah Sup ( Kena fikir sendiri berapa banyak yg bersesuaian )
  6. Air
  7. Bawang Putih & Merah
  8. Susu Cair / Santan
  9. Kicap Pekat
  10. Cili api ( Untuk sambal goreng dimakan dengan coto)
  11. Minyak masak ( Untuk goreng cili api )
  12. Bihun/ Nasi himpit
  13. Garam & Serbuk perisa
  14. Gula
  15. Limau Kasturi
  16. Bawang Goreng
  17. Daun Sup
Cara2:
  1. Daging/Perut/Hati paru – Dipotong2, Dibasuh dengan bersih, kemudian Direbus 2 kali. Rebusan pertama dibuang airnya. Kemudian rebusan kedua dijadikan kuah coto. Masukkan rempah, bawang2 yang telah ditumbuk lumat,dan kacang tanah yang telah diblend. Masak hingga hempuk/ lembut. Masukkan air untuk tambahan kuah coto kemudian masukkan susu cair/garam/penambah perisa gula & kicap pekat. Tunggu hingga mendidih dan matikan api.
  2. Rebus beras nasi himpit hingga masak. Sejukkan dan potong kiub.
  3. Celur bihun dan toskan.
  4. Goreng bawang yang telah ditumbuk lumat dan masukkan cili api yang telah ditumbuk lumat, masukkan garam/ serbuk perisa & gula.
  5. Hidangkan dalam mangkuk dengan ditabur dengan bawang goreng & daun sup.

    Soto Makasar Resepi ke-2

Bahan-bahan:


250 gm paru lembu
250 gm hati lembu
250 gm usus lembu
250 gm babat lembu
250 gm daging tetel lembu
2 helai daun salam
2 batang serai
2 liter air untuk merebus
3 sudu makan minyak untuk menumis
250 ml air cucian beras


Bahan untuk dikisar:
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
10 gm ketumbar (disangrai)
10 gm lada hitam
5 gm jintan (disangrai)
garam secukup rasa
2 cm lengkuas
50 gm kacang tanah (digoreng)
10 gm kelapa parut (disangrai)

Sambal:


2 biji cili merah( ditumbuk kasar)
5 biji cili padi (ditumbuk kasar)
110 gm taucu
minyak untuk menumis
50 ml air
gula secukup rasa

Bahan pelengkap:
Nasi impit
Daun bawang
bawang goreng
limau nipis


Cara membuatnya:



1.Bersihkan paru,hati,usus babatdan daging tetel.Kemudian rebus.Setelah agak lembut masukkan daun salam dan serai.Rebus lagi sehingga lembut.Angkat dan potong semua bahan.Masukkan semula kedalam air rebusan tadi.
2.Tumis semua bahan yang dikisar. Setelah garing dan harum masukkan kedalam periuk yang berisi air rebusan.Masak sehingga berminyak.Tambahkan air cucian beras tadi.Didihkan.




SAMBAL:


3. Panaskan kuali dan masukkan minyak.Bila minyak panas tumis cili sehingga harum.Masukkan taucu dan kacau rata.Tambahkan sedikit air dan gula pasir.Masak hingga mendidih.
4. Masukkan soto kedalam mangkuk.Tabur dengan daun bawang,bawang goreng dan potongan tomato jika suka.Sajikan juga dengan perahan air limau nipis jika suka,sambal taucu dan nasi impit.

No comments:

Post a Comment