Friday, 9 September 2011

Aneka Resepi Sup Tulang

Sekali-sekala masak sup tulang pun sedap juga , kuahnya sedap di hirup saja .

BAHAN-BAHAN:

1 kilo setengah tulang lembu

6 biji kentang

3 biji tomato

1 pokok daun sup

Garam secukup rasa

Air mencukupi sehingga menutupi tulang dalam periuk

*Air kena banyak sebab nak kena rebus tulang ni sampai dagingnya empuk , kena check daging untuk pastikan daging empuk atau belum jika tidak perlu lah ditambah air dan terus rebus tulang lagi.

BAHAN-BAHAN TUMIS :

1 peket sup bunjut

3 biji bawang merah

1 biji bawang besar

3 ulas bawang putih

3 cm halia

1 sudu besar ketumbar

1 sudu besar jintan putih

1 sudu kecil lada hitam

CARA MEMASAK :

- Semua bawang , halia di kupas kulit dan dimayang halus . Ketumbar serta jintan putih tumbuh halus . Kupas semua ubi kentang dan dipotong empat , tomato juga dipotong 4 .

-Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semua bahan yang ditumbuk serta semua bawang tadi . Kacau semua bahan ini sampai wangi dan terus dimasukkan air yang secukupnya dalam periuk . Masukkan bunjut sup dan semua tulang tadi , biarkan sampai mendidih . Masukkan garam dan kacau sup sekali-sekali sehingga daging masak serta menjadi empuk , kemudian boleh la di masukkan semua ubi kentang . Biarkan ubi kentang empuk dan baru la dimasukkan buah tomato , bila buah tomato nampak layu boleh la ditutup api dapur dan tabur la daun sup yang sudah di potong halus ke dalam sup.
 
2. Sup daging Siam
 
 
BAHAN-BAHAN:

1 kilo daging bercampur tulang lembu

6 biji kentang

3 biji tomato

Jus perahan limau nipis secukupnya

1 pokok daun sup

Garam secukup rasa

Air secukupnya

*Air kena banyak sebab nak kena rebus tulang ni sampai dagingnya empuk , kena check daging untuk pastikan daging empuk atau belum jika tidak perlulah ditambah air dan terus rebus tulang lagi.

BAHAN-BAHAN TUMIS :

3 sudu besar rempah sup

2 biji bawang merah

1 biji bawang besar

3 ulas bawang putih

1 inci halia

1 inci lengkuas

2 batang serai dititik

5 biji cili api-boleh tambah

CARA MEMASAK :

- Semua bawang , halia , lengkuas dikupas kulit dan dimayang halus . Kupas semua ubi kentang dan dipotong empat , tomato juga dipotong 4 .

-Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semua bawang tadi kemudian masukkan remaph sup . Kacau semua bahan ini sampai wangi dan terus dimasukkan air yang secukupnya dalam periuk . Masukkan serai , cili api dan semua tulang/daging , biarkan sampai mendidih .

-Masukkan jus perahan limau nipis secukupnya ikut citarasa masing-masing kalau suka lagi masam tambah la lagi jus limau nipis.

-Masukkan garam dan kacau sup sekali-sekali sehingga daging masak serta menjadi empuk , kemudian boleh la dimasukkan semua ubi kentang . Biarkan ubi kentang empuk dan baru la dimasukkan buah tomato , bila buah tomato nampak layu boleh la ditutup api dapur dan tabur la daun sup yang sudah di potong halus ke dalam sup.

No comments:

Post a Comment